Drewno – jakie wybrać ?

W kominkach jak i w piecykach wolnostojących jako paliwo stosujemy opał z drzew liściastych sezonowanych o wilgotności poniżej 20 %.

Drewno z drzew liściastych zawiera mało żywicy, pali się równo i z reguły nie tworzy dużej ilości dymu, więc szyba w kominku długo pozostaje czysta, w kominie osadza się mniejsza ilość sadzy i substancji smolistych.

Szczególnie wartościowym paliwem jest drewno twarde (grab, dąb, buk, akacja), ponieważ w trakcie spalania oddaje najwięcej ciepła. Do gorszego paliwa zaliczane jest drewno miękkie (lipa, topola). Jest ono lżejsze, a przez to mniej kaloryczne i szybciej się spala wytwarzając niższe temperatury w palenisku.

Wartość opałowa drewna oprócz gęstości gatunku drzewa z jakiego jest pozyskiwane, zależy przede wszystkim od jego wilgotności.Wilgotność świeżo ściętego drewna wynosi:
50–60%, a jego wartość opałowa – ok. 2,0 kWh/kg. Po roku sezonowania wilgotność spada do
25–35%, a wartość opałowa wzrasta do ok. 3–3,5 kWh/kg. Pod dwóch latach wilgotność wynosi już
15–25%, a wartość opałowa – ok. 4 kWh/kg.
Wilgotność drewna ma zatem wpływ na jego kaloryczność, a co się z tym wiąże – na zużycie opału.
W wypadku drewna wilgotnego duża część energii spalania strawiona zostanie na odparowanie
zawartej w nim wody. Duża ilość wody w spalinach oprócz straty ciepła powoduje osadzanie sadzy wraz z substancjami smolistymi na ściankach paleniska i przewodu kominowego oraz
szybkie zabrudzanie się szyby paleniska. Poza tym wilgotne drewno trudno rozpalić, nie wspominając już o kontroli nad szybkością spalania takiego drewna.

Brzoza – łatwo płonie, nawet jeśli była krótko sezonowana, ale dość szybko się spala. Daje ładny, równy płomień, ma wyjątkowo mało substancji smolistych. Odznacza się średnią wartością opałową.
Buk – drewno spala się spokojnie i długo. Ma wysoką wartość opałową, daje dużo ciepła.
Dąb – pali się powoli i bardzo długo. Zawiera garbniki o przyjemnym gorzkim zapachu, które są uwalniane w trakcie spalania. Nadaje się do wędzenia potraw. Ma wysoką wartość opałową, daje dużo ciepła.
Drzewa owocowe – palą się powoli równym płomieniem. Wydzielają miły aromat. Drzewo kominkowe z jabłoni, gruszy i wiśni jest wykorzystywane do wędzenia potraw.
Grab – jego drewno jest uważane za najlepsze na opał (najwyższa wartość opałowa). Spala się bardzo wolno. Nie tworzy okazałego płomienia, ale daje dużo ciepła.
Jesion – drewno choć pali się długo i daje dużo ciepła, rzadko jest stosowany jako materiał opałowy. Słabo się łupie, więc trudno go pociąć na szczapy.
Olcha – źle się pali, jeśli nie jest dostatecznie wysuszona. Jej drewno jest natomiast uważane za jedno z najlepszych do wędzenia. Dodaje potrawom aromatu i poprawia ich kolor.
Topola – (między innymi biała i osika). Ma bardzo niską wartość opałową i daje mało ciepła. Wilgotna nie płonie wcale, wysuszona – spala się bardzo szybko, dlatego nadaje się na podpałkę.